Idén is “szüreteltünk”

Idén is volt szüreti felvonulás és szüreti bál Dunavarsányban.

Szeptember 19-én – a hagyományokhoz hűen a hónap 3. hétvégéjén –  verőfényes napsütésre ébredtünk, amikor a város egyik legfontosabb őszi rendezvényét kínáltuk az érdeklődő közönségnek. Ismét elérkezett a szüreti felvonulás színes forgataga. A felvonulók pontosan érkeztek a művelődési ház elé. A hátaslovak „kicsinosítva”, a lovaskocsik, hintók feldíszítve várták a menet indulását, amit Zsüle István hátaslovas vezetett, a dunavarsányi polgárőr kocsi kíséretével.
A dobpergés és a kisbíró köszöntője után megindultak a lovaskocsik, hintók, hogy az idei útvonalat végigjárva dallal, tánccal, vidámsággal köszöntsék a nézelődőket. A megállóhelyeken a lakosság összefogásával gazdag és szívélyes vendéglátásban volt része nemcsak a menetben vonulóknak, fellépőknek, de az éppen arra járóknak is. Az. idei szüreti rendezvényünk Bírója és Bírónéja: Mayer János és kedves felesége, Terike végig derekasan helytálltak, minden megállónál kedvesen üdvözölték a sokadalmat. Lackó Bálint kisbíró ízes, népies rigmusokba szedve mondott köszöntőket az egyes megállókban, s mindenki nagy ámulatára fergeteges táncával is meglepte a közönséget. A szüreti menet boroshordóját a borbíró uram, Varga László őrizte, abból kínálva a szomjas embereket. A szüreti koszorút a csőszlányok Molnár Szilvia és Pálfiné Hidegföldi Ágnes a felvonulás végén Polgármester asszonynak adták át.

Fellépőink voltak: Willpower TSE, vezetőik: Kun László és Boross Nikolett, Weöres Sándor óvoda Kisvakond csoportja, felkészítőik: Szűcs Bernadett, Agárdi Márta óvodapedagógusok, daduskájuk Csorvás Mária, az „Így tedd rá” gyermektánccsoport, vezetőjük: Ujhelyi Andrea, az Árpád Fejedelem Általános Iskola német nemzetiségi tánccsoportja, vezetőjük Gárdonyi Adrienn, a csoport felkészítője: Lindwurmné Németh Mária, a Kalamajka Néptánccsoport, vezetőjük: Sebestyén Attila, a Keringészavar néptánccsoport, vezetőjük: Bednárik László, – a Pattogó Menyecskék női tánccsoport, vezetőjük: Dobos Andrea, – az Árpád Fejedelem Általános Iskola Nagyvarsányi Tagozatának diákjai, felkészítőjük: – Kronome Zsófia, a Dunavarsányi Népdalkör és Citerazenekar, vezetőjük: Szikora Ferencné.

Vendéglátóink voltak: Halász Lajosné utca lakossági közössége: a DTE, Robi cukrászda, Juhász borozó. Weöres Sándor Óvoda szülői és munkatársi közössége. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola oktató-nevelő és diákközössége. A  Diófa és Pozsonyi utca kereszteződésének lakossági közössége: Szabó László és Családja, Székely Család, Szűcs Család, Fülöp Család, Végh Nikolett, Pálinkás Család,  Dunavölgyi Család, Krizsán László Családja, Zoltán Tibor és Családja, Varró Kálmán és Családja. A Baross utca, Határ út lakossági közössége: Csobolyó Miklós és Családja, Zatureczki Család, Simon Család, Ötvös Család, Dobák Család, Szeder Család, Újváriné Bozsó Erzsébet és Családja.
A Muskátli köz lakossági közössége: Bukri Család, Farcsádi Család, Béki Család, Szabó Család, Bathó Család, Varró család, Hetzmann család, Tóth Péter, Szirota Csaba, Mészáros család, Oláhné Györgyi, Bürger család, Gyurasics Család.
Nagyvarsányban a Templom utca-Völgy utca lakossági közössége: Száger Gyula, Beczné Nagy Mónika,    Jangel Mátyás, Kronome Zsoltné, Orcsik Mária, Sándor Tiborné, Száger Eszter, Száger Józsefné, Vanka Józsefné és Zaletnyikné Száger Mária családjaikkal együtt. A nagyvarsányi óvodánál az óvoda és az iskola munkatársi közössége és a szülői munkaközösség.

Nagy öröm számunkra, hogy megtisztelte mulatságunkat Németországból, Gemmingenből a testvértelepülésünkről érkező delegáció, akik már nem először ünnepeltek velünk. Reméljük most is jól érezték magukat! A nyelvi nehézségek leküzdésében Verebély Andrea volt segítségünkre, aki végigkísérte velünk a felvonulást és „háziasszonykodott” a csoport mellett.

Közben a művelődési ház udvarán sem állt meg az élet. Egy csapat dolgozott azon, hogy mire a felvonulók megérkeznek, minden elő legyen készítve az  esti szórakozáshoz. A világításról Pirisi Sándor gondoskodott – Balogh Zoltán az FRT.HU reflektoraival. Helyére került – a Kertbarát Kör tagjainak a felajánlásával – a „szépen szóló” szőlő, az ACER Kft. által felajánlott „mosolygó” alma, a „csengő” barack mellett az óriásperec, díszek és sok-sok zöld ág. A Fúzió zenekar hangolt, az asztalokra felkerültek a terítők, poharak, névkártyák. Az előkészületekben és a díszítésben segítettek: Boross Istvánné, Molnár Józsefné, Kormos Katalin, Szabó Csabáné, Török Mihályné, Bodzsár Etelka, Maduniczky-Arany Éva.

Az udvaron forrtak az üstök. A Városgazdálkodási Kft. birkapörkölttel, a Máltai Szeretetszolgálat Dunavarsányi Szervezetének tagjai – Surányi Tibor képviselő úr útmutatásai szerint – finom paprikás krumplival várták a vendégeket. A Lányok Asszonyok Klubjának lelkes tagjai Ulmanné Király Edit vezetésével a szőlőlugas alatt préselték és kínálták a friss mustot az arra járóknak. dr. József István ügyvéd úr emeritus pékmester kemencében sült langallóval várta az éhezőket.
Az első vendégek már este 6-kor megérkeztek, majd folyamatosan jöttek a többiek is.
Eközben a Fúzió zenekar hihetetlen lelkesedéssel húzta a talpalávalót kivilágos-kiviradtig.
Köszönet a menetet kísérő Polgárőr Egyesületnek és a dunavarsányi Rendőrőrs képviselőinek, hogy vigyázták a felvonulást, a fellépő csoportoknak a látványos műsorért, a segítőknek a munkájukért, a kocsisoknak, lovasoknak a parádés felvonulásért, a kínálóknak a vendéglátásért és mindazért, hogy kellemes, vidám szórakozás keretében tölthettünk együtt egy tartalmas szép napot mindazokkal, akik jelenlétükkel, közreműködésükkel megtisztelték rendezvényünket.

Regisztrált Hátaslovasok, akik bejelentkeztek a felvonulásra: Zsüle István felvezető lovas, dr. Bóna Balázs, Forgó Flórián, Bodó Csaba, Molnár Sándor, Tapodi László, Tóth János, Kovács Viktória, Pintér Dóra, Nagy Anita, Pesti Dia, Katona Bernadett, Őzse Miklós, Bednárik László, Bednárik János

Regisztrált hajtók: Kreisz Mátyás és Ulmann Anal, Csízy Andrásné, Molnár József, Csízy Balázs, Csízy Aandrás, Katona Róbert, Békés Tibor, Bakó András, Györgyövics Sándor, Török József, Kobzik József, Jenei Miklós, Balázs László

Autókkal vettek részt a felvonuláson: Szamonek Géza, Hirbik Ferenc, Dunavarsányi Városgazdálkodási Kft., Off-Road Egyesület, Jazsó László, Schuszter István, Nádházi Árpád
Szép számmal akadtak hajtók és hátaslovasok, akik a rendezvény hírét véve csatlakoztak a menethez: Szépvölgyi Jakab –  Kiskunlacházáról, Bodó Levente, Török József, Molnár Zoltán, Binger Gergő, Lacházi Barbara, Ribári Máté, Madaras Alexandra, Tapodi László, Kovács László, Gál Miklós, Mojzer Nikolett, Halfinger Balázs, Ifj. Kobzik József, Zuzmann Ivett, Madaras Alexandra, Nagy Szilvia, Vági Mihály, Szűcs Ferenc, Kovács Viktória, Oroszi Attila, Ribári Rebeka, Oroszi Zoltán, Mojzer György, Juhász Pál, Bérces Attila, Bognár Imre, Szentgyörgyi Ivett, Lőrincz Sándor, Ribári László, Geiszler Orsolya, Oroszi Barbara

Akik ott voltak, jól érezték magukat! Akik nem jöttek el most, ne bánkódjanak, jövőre várjuk Őket is szeretettel!

Dr. Kun Lászlóné
igazgató